Przez żołądek do serca

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

 

SKŁADNIKI

8 naleśników*

 

Nadzienie
  • 100 g ricotty
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 małe jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
  • 750 ml sosu pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella (w plasterkach, tartego lub w kulce)
  • opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE

 

  • Usmażyć naleśniki. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z ricottą, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Powstałym nadzieniem posmarować naleśniki i zawinąć w roladki.
  • Duże naczynie do zapiekania (lub 2 - 3 mniejsze) posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą, polać sosem, opcjonalnie można też dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posypać suszonym oregano lub/i chili. Zapiekać przez ok. 15 minut w 200 stopniach C. Położyć mozzarellę i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

 

 

 

WEGETARIAŃSKA LASAGNE BOLOGNESE

 

SKŁADNIKI

 

 6 PORCJI, PO 505 KCAL
WEGETARIAŃSKI SOS BOLOŃSKI
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), 1 łyżeczka suszonego oregano
SOS BESZAMELOWY
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 325 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
ORAZ
  • 8 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub DOMOWYCH)
  • 75 g tartego parmezanu lub grana padano
  • bazylia do dekoracji
  • PRZYGOTOWANIE

     
  • WEGETARIAŃSKI SOS BOLOŃSKI
    • Na oliwie w większym garnku z grubym dnem poddusić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić w melakserze lub zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. 
    • Dodać obydwie soczewice (suche), wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką i oregano. 
    • Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3 razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu.
    SOS BESZAMELOWY
    • W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, gdy będzie się gotować dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką.
    • Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki.
    • Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
    LASAGNE
    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 25 cm. Wysmarować ją masłem, na dno wlać i rozprowadzić ok. 50 ml sosu beszamelowego, ułożyć 2 płaty lasagne obok siebie.
    • Rozprowadzić 1/4 sosu bolońskiego, następnie polać 1/4 sosu beszamelowego (nie trzeba go równo rozsmarowywać) i posypać 1/4 tartego sera. Zrobić jeszcze dodatkowe 3 takie same warstwy (makaron, sos boloński, beszamelowy i tarty parmezan).
    • Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 40 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Udekorować bazylią i podawać.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl