Przez żołądek do serca

 

 

ŁOSOŚ Z SOSEM MANGO

 

SKŁADNIKI

 

Łosoś teriyaki

  • 2 filety z łososia po ok. 150 g
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
Sos mango
  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego

  PRZYGOTOWANIE

 

Łosoś teriyaki

  • Filety oczyścić ze skóry, opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. W naczyniu żaroodpornym położyć łososia i piec przez ok. 6 - 8 minut. Marynatę zlać do rondelka i gotować przez kilka minut aż trochę zgęstnieje. Powstałym w ten sposób sosem teriyaki polać łososia po upieczeniu. Na blaszkę po łososiu można włożyć ugotowany ryż lub kaszę jaglaną i wymieszać.
Sos mango
  • Zmiksować miąższ mango z octem, sokie z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem .

 

                           

Łosoś w czarnym sezamie z chutney z mango i kaszą jaglaną

 

SKŁADNIKI

 

2 filety z łososia ze skórką, każdy po ok. 150 g

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego

 

Posypka z czarnego sezamu:
  • 4 łyżki czarnego sezamu*
  • sól gruboziarnista i czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego
Chutney z mango:
  • 1 mango
  • 4 łyżki białego wina
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • papryczka chili
Kasza jaglana:
  • 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
  • 300 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
oraz:
  • kolendra, sałata z winegretem

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Łosoś: Filety z łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem, zamarynować na minimum 15 minut w sosie sojowym, soku z cytryny i miodzie lub syropie. Włożyć skórką do góry do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec przez 15 minut. Po upieczeniu zdjąć skórkę i zamiast niej posypać łososia posypką z sezamu.
  • Posypka z czarnego sezamu: Do czystego pojemnika rozdrabniacza wsypać sezam, sól, pieprz i cukier, wszystko zmiksować na posypkę o różnej wielkości ziaren.
  • Chutney z mango: Mango obrać i pokroić w kostkę, jeśli część miąższu się rozpadła, poszarpała, można go zmiksować blenderem na mus. Wszystko włożyć do garnka, dodać białe wino, ocet, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Zagotować, gotować przez około 4-5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przemieszać. Na koniec dodać pokrojoną papryczkę chili.
  • Kasza jaglana: Do niedużego garnka wsypać kaszę i wypłukać, wylać wodę z płukania a wlać świeżą wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 13 minut aż kasza wchłonie całą wodę ale nie będzie rozgotowana.
  • Łososia z posypką sezamową podawać z chutney z mango, z kaszą jaglaną i sałatą z miodowym winegretem.

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

 

SKŁADNIKI

 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
  • 1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

 

 PRZYGOTOWANIA

 

  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.
  • Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
  • Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.
  • Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl