Łosoś w czarnym sezamie z chutney z mango i kaszą jaglaną
SKŁADNIKI
2 filety z łososia ze skórką, każdy po ok. 150 g
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego
Posypka z czarnego sezamu:
- 4 łyżki czarnego sezamu*
- sól gruboziarnista i czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego
Chutney z mango:
- 1 mango
- 4 łyżki białego wina
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- papryczka chili
Kasza jaglana:
- 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
- 300 ml wody lub bulionu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
oraz:
- kolendra, sałata z winegretem
PRZYGOTOWANIE
- Łosoś: Filety z łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem, zamarynować na minimum 15 minut w sosie sojowym, soku z cytryny i miodzie lub syropie. Włożyć skórką do góry do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec przez 15 minut. Po upieczeniu zdjąć skórkę i zamiast niej posypać łososia posypką z sezamu.
- Posypka z czarnego sezamu: Do czystego pojemnika rozdrabniacza wsypać sezam, sól, pieprz i cukier, wszystko zmiksować na posypkę o różnej wielkości ziaren.
- Chutney z mango: Mango obrać i pokroić w kostkę, jeśli część miąższu się rozpadła, poszarpała, można go zmiksować blenderem na mus. Wszystko włożyć do garnka, dodać białe wino, ocet, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Zagotować, gotować przez około 4-5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przemieszać. Na koniec dodać pokrojoną papryczkę chili.
- Kasza jaglana: Do niedużego garnka wsypać kaszę i wypłukać, wylać wodę z płukania a wlać świeżą wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 13 minut aż kasza wchłonie całą wodę ale nie będzie rozgotowana.
- Łososia z posypką sezamową podawać z chutney z mango, z kaszą jaglaną i sałatą z miodowym winegretem.
Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą
SKŁADNIKI
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta ostrej papryki
- 6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
- 1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
- 1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)
- sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
- bazylia
PRZYGOTOWANIA
- Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.
- Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
- Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.
- Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.