Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. W rondelku, na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło z czekoladą połamaną na kosteczki (deserową i gorzką).
Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 2 jajek (białka zachować). Do miski z żółtkami dodać roztopioną masę czekoladową i mieszając połączyć na jednolitą masę (np. rózgą).
Pozostałe 2 białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę (około 5 - 7 minut). Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas studzenia środek babeczek zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI
Francuska Tarte aux pommes
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
250 g mąki
150 g masła (zimnego)
2 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1 jajko
40 ml zimnej wody
NADZIENIE
1 kg twardych zielonych jabłek np. szara reneta, koksy lub jabłek deserowych
40 ml soku z cytryny
60 g masła
1 łyżka miodu
1 laska wanilii
SYROP
30 ml wody
60 g cukru
cynamon
PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera, aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
Przygotować formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem jeśli taką mamy). Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
NADZIENIE
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód.
Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii, wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.
PIECZENIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Syrop: zagotować wodę z cukrem, wymieszać do rozpuszczenia, następnie gotować na większym ogniu przez około 10 minut aż syrop zgęstnieje. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.
PROPOZYCJA PODANIA
lody waniliowe lub śmietankowe / bita śmietana
WSKAZÓWKI
W oryginalnej wersji francuskiej tarty nie występuje cynamon.