Przez żołądek do serca

 CZEKOLADOWE CHMURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMi

SKŁADNIKI

 12 SZTUK, PO 334 KCAL
CIASTO CZEKOLADOWE
  • 110 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g deserowej czekolady 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
KREM I OWOCE
  • 350 ml śmietanki kremowej 36% (b. zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • truskawki, granat
  •          PRZYGOTOWANIE

     
  • CIASTO CZEKOLADOWE
    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. W rondelku, na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło z czekoladą połamaną na kosteczki (deserową i gorzką).
    • Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 2 jajek (białka zachować). Do miski z żółtkami dodać roztopioną masę czekoladową i mieszając połączyć na jednolitą masę (np. rózgą).
    • Pozostałe 2 białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę (około 5 - 7 minut). Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
    • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas studzenia środek babeczek zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
  •  

    KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI

     

    Francuska Tarte aux pommes 

    SKŁADNIKI

    CIASTO KRUCHE
    • 250 g mąki
    • 150 g masła (zimnego)
    • 2 łyżki cukru pudru
    • mała szczypta soli
    • 1 jajko
    • 40 ml zimnej wody
    NADZIENIE
    • 1 kg twardych zielonych jabłek np. szara reneta, koksy lub jabłek deserowych
    • 40 ml soku z cytryny
    • 60 g masła
    • 1 łyżka miodu
    • 1 laska wanilii
    SYROP
    • 30 ml wody
    • 60 g cukru
    • cynamon
    • PRZYGOTOWANIE

      CIASTO KRUCHE
      • Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera, aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
      • Przygotować formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem jeśli taką mamy). Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
      NADZIENIE
      • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód.
      • Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii, wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.
      PIECZENIE
      • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
      • Syrop: zagotować wodę z cukrem, wymieszać do rozpuszczenia, następnie gotować na większym ogniu przez około 10 minut aż syrop zgęstnieje. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.

      PROPOZYCJA PODANIA

      lody waniliowe lub śmietankowe / bita śmietana

      WSKAZÓWKI

      W oryginalnej wersji francuskiej tarty nie występuje cynamon.

     

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl